Formularz zgłoszeniowy

Kalendarz


« September 2020 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

WALIDACJA CZYSZCZENIA

Wykładowca: Joanna Podoba

 

PROGRAM SZKOLENIA:

1. Nowe wymagania w zakresie walidacji czyszczenia, wprowadzane przez Aneks 15 „Kwalifikacja i walidacja” (obowiązujący od 1.10.2015):

  • Grupowanie urządzeń na potrzeby walidiacji czyszczenia
  • Analiza ryzyka jako integralna część walidacji czyszczenia
  • Rola oceny wizualnej w walidacji czyszczenia
  • Walidacja czyszczenia realizowana przez systemy zautomatyzowane: nowe wytyczne- Elementy zmienne czyszczenia a walidacja czyszczenia
  • Zastosowanie zasady „najgorszego przypadku” w walidacji czyszczenia
  • Ocena toksykologiczna jako podstawa dla wyznaczania limitów zanieczyszczeń
  • Postępowanie w przypadkach, gdy ocena toksykologiczna nie jest rekomendowana
  • Walidacja czyszczenia w produkcji kampanijnej
  • Potwierdzanie skuteczności czyszczenia w sytuacji mycia/czyszczenia manualnego
  • Pozostałe zasady prowadzenia walidacji czyszczenia

2. Warsztaty: ćwiczenie w zastosowaniu praktycznym nowych wytycznych w zakresie wyznaczania dopuszczalnych limitów pozostałości w oparciu o ocenę toksykologiczną

3. Powiązania między dotychczas prowadzoną walidacją czyszczenia a nowym podejściem:

  • Które elementy można wykorzystać i na jakich zasadach?
  • Jaki jest niezbędny zakres rewalidacji?
  • W jaki sposób wykorzystać „stare” i „nowe” elementy walidacji czyszczenia?
  • W jakich przypadkach bronić dotychczasowej koncepcji walidacji czyszczenia?
  • Kiedy trzeba, a kiedy nie trzeba rewalidować?

4. Dyskusja końcowa, pytania i odpowiedzi, zakończenie szkolenia.

 

Cena: 900 zł netto + 23% VAT. Uczestnicy w dniu szkolenia otrzymują fakturę z 14-dniowym terminem płatności.

Firmom, które zgłaszają udział dwóch lub więcej osób udzielany jest rabat w wysokości 30% za drugą oraz kolejną osobę.

Cena obejmuje: udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, certyfikat, śniadanie i obiad, przerwy kawowe.

Wersja do druku