OCENA BEZPIECZEŃSTWA KOSMETYKÓW – TEORIA I PRAKTYKA
Kamila Pawłowska – absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego, Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi. Wieloletni pracownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie. Od 20 lat związana z branżą kosmetyczną. Zajmuje się oceną kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej w aspekcie jakości zdrowotnej, opiniowaniem etykiet, przygotowywaniem świadectw jakości zdrowotnej, oceną jakości mikrobiologicznej żywności i kosmetyków. Jako niezależny ekspert współpracuje z firmami kosmetycznymi, przygotowując raporty bezpieczeństwa produktów kosmetycznych.
PROGRAM:
1) Ocena bezpieczeństwa produktu kosmetycznego:
- raport bezpieczeństwa – część A i część B w kontekście decyzji wykonawczej Komisji 2013/674/UE w sprawie wytycznych dotyczących załącznika I do rozporządzenia PE i R (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych
- zaktualizowana 9 poprawka do zaleceń Naukowego Komitetu ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (z dnia 25.04.2016 r.) jako podstawowe narzędzie dla safety assessora,
- bazy danych toksykologicznych,
2) Ćwiczenia praktyczne – ocena bezpieczeństwa na przykładowej recepturze:
- szacowanie dziennej ekspozycji na produkt,
- wyliczanie narażenia systemowego dla składników (SED) oraz marginesu bezpieczeństwa (MoS),
- dobór danych toksykologicznych na podstawie dossier wybranego składnika.
3) Podsumowanie, wyjaśnienie wątpliwości, pytania.
Cena: 900 zł netto + 23% VAT. Uczestnicy w dniu szkolenia otrzymują fakturę z 14-dniowym terminem płatności.
Firmom, które zgłaszają udział dwóch lub więcej osób udzielany jest rabat w wysokości 30% za drugą oraz kolejną osobę.
Cena obejmuje: udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, certyfikat, śniadanie i obiad, przerwy kawowe.